Maand van de Geschiedenis

E-mailadres Afdrukken PDF

Tijdens de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis (1 t/m 31 oktober) is er in de instellingen van Erfgoed Delft van alles te doen. Het thema van 2011 is IK en WIJ en gaat over de verschillende aspecten van de Nederlandse identiteit. Als u meer te weten wilt komen over uzelf (IK) en de Delftenaren (WIJ), dan bent u in de Maand van de Geschiedenis in Delft op het juiste adres.

Ontdek Delft

binnentuinDelft is een stad met een rijke historie. De geschiedenis en verhalen van Delft zijn op verschillende plekken te zien. Bij Erfgoed Delft kunt u terecht voor informatie en collecties op het gebied van archeologie, kunst, geschiedenis en archieven. In de verschillende locaties van Erfgoed Delft, zoals Museum Het Prinsenhof, Archief Delft en Archeologie Delft, maar ook via internet kunt u uw eigen verhaal komen ontdekken.

WikiDelft

WikiDelft is de historische Wikipedia voor Delft en omstreken. Op WikiDelft worden verhalen over de stad en haar geschiedenis in woord en beeld verzameld. Hierbij staat de interactie centraal. U kunt hier uw eigen verhalen, foto's en filmpjes delen en reacties achterlaten op verhalen van anderen. Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden workshops georganiseerd om zelf te leren verhalen en beeldmateriaal op WikiDelft te plaatsen. Speciaal voor mensen zonder scanner of computer organiseert Archief Delft een workshop waarin u onder begeleiding meegenomen foto’s en geschreven teksten met speciale gebruikersvriendelijke apparatuur toe kunt voegen aan WikiDelft. Voor het verhaal van Delft gaat u naar www.wikidelft.nl.

De Nederlandse geschiedenis

museumgids_omslag_voorAls u meer wilt weten over de eigen vaderlandse geschiedenis, bent u in Museum Het Prinsenhof aan het juiste adres. In het Museum kunt u het verhaal ontdekken van Willem van Oranje en zijn rol bij het ontstaan van de Nederlandse Republiek. U maakt kennis met de hoofdrolspelers in de Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog) en komt meer te weten over de belangrijkste gebeurtenissen uit deze roerige periode. Aan de hand van een collectie 17de-eeuwse kunst en kunstnijverheid kunt u de typisch Hollandse stad Delft in de Gouden Eeuw ontdekken. Tijdens de Maand van de Geschiedenis zullen diverse lezingen, workshops en activiteiten georganiseerd worden over het thema IK en WIJ en de Nederlandse identiteit.

Archeologie en Spoorzone Delft

Als u de afgelopen tijd Delft heeft bezocht, dan heeft u het ongetwijfeld gemerkt: rondom het Centraal Station van Delft is een enorme bouwplaats ontstaan door het bouwproject Spoorzone Delft. Archeologie Delft is regelmatig in het Spoorzonegebied aanwezig voor archeologisch onderzoek. Het onderzoek is via blogs, twitter en verschillende websites continu te volgen. In de maand van de Geschiedenis wordt extra aandacht besteed aan de rol van archeologie in de stad.

Vraagt u zich weleens af wat IK of WIJ hebben aan archeologie? Wilt u met eigen ogen zien wat archeologie inhoudt of wilt u zelf de handen uit de mouwen steken? Archeologie Delft organiseert in de Maand van de Geschiedenis samen met Delft Bouwt exclusieve lezingen, workshops en activiteiten.

Indonesië in Delft

nusantara_open9Het volledig gerenoveerde en heringerichte Museum Nusantara is dit jaar feestelijk heropend. Tijdens de Maand van de Geschiedenis kunt u in Museum Nusantara terecht voor het luisteren naar en vertellen van verhalen over Indonesië. Bij de speciale workshop maakt u geheel in stijl van de wajangpoppentraditie een eigen karikatuur van uzelf. Hierbij staat het IK en WIJ-gevoel van Indische Nederlanders centraal.

Ontdek uw eigen geschiedenis

Heeft u wortels in Delft of heeft uw familie er gewoond? In het Archief van Delft kunt u alles ontdekken over uw eigen verleden. Wilt u graag weten hoe u kunt ontdekken wie u eigenlijk bent en wie uw voorouders waren? Het Archief Delft zal tijdens de Maand van de Geschiedenis cursussen en workshop aanbieden om wegwijs te worden in de kilometers archieven. Kom ontdekken wie IK en WIJ zijn!

Klik hier voor het programma van de Maand van de Geschiedenis van Erfgoed Delft

Website Maand van de Geschiedenis

Laatst aangepast op dinsdag 27 september 2011 10:15  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies